Meta nu face față dezinformării: cum se „joacă” unii cu algoritmii Facebook și răspândesc conținut de „calitate scăzută”

de: Ozana Mazilu
19 05. 2022

Meta a lansat cea mai recentă versiune a „raportului său de conținut la scară largă”, care detaliază unele dintre cele mai vizionate postări de pe Facebook din Statele Unite.

Și, încă o dată, cel mai recent raport ridică întrebări cu privire la capacitatea companiei de a limita răspândirea a ceea ce Meta se referă ca „postări de calitate inferioară”. Între ianuarie și martie a acestui an, șase dintre cele mai populare 20 de link-uri de pe Facebook proveneau de la un site web spam care a fost interzis de companie pentru conținut neautentic.

Am scris mai multe AICI despre cum Meta aproape a dublat cantitatea de conținut violent eliminat de pe Facebook și planurile companiei de a îmbunătăți algoritmii.

„În acest raport, au existat părți de conținut care au fost eliminate de pe Facebook pentru încălcarea politicilor noastre de conținut neautentic”, a scris compania într-o postare pe blog. „Legăturile eliminate erau toate de pe același domeniu, iar linkurile către acel domeniu nu mai sunt permise pe Facebook”.

Meta nu prea face față dezinformării de pe platformele sale

Toate linkurile au venit de la un site de „știri” din Vietnam, numit Naye News. Din păcate, Facebook nu a împărtășit detalii despre adresele URL reale care au devenit virale și au fost ulterior eliminate, așa că nu putem ști mai multe despre conținutul real. Ceea ce știm este că Naye News, care, după cum subliniază reporterul Bloomberg Davey Alba, nu a mai apărut niciodată într-un raport de conținut larg vizionat, a reușit să ajungă la un număr mare de utilizatori Facebook înainte ca Meta să-l interzice. Link-urile către Naye News au apărut de șase ori pe lista cu primele 20 de adrese URL, inclusiv cele două locuri de top. Împreună, aceste link-uri au obținut peste 112 milioane de vizualizări, potrivit raportului.

Acest site web nu a fost singura sursă de conținut discutabil care a ajuns în topul celor mai vizionate liste. Al patrulea cel mai popular link de pe listă a fost un clip YouTube de la o întâlnire a primăriei cu senatorul Wisconsin Ron Johnson, în care o asistentă face afirmații false despre tratamentele pentru COVID-19.

Mai mult, o altă adresă URL din raport, care a obținut 12,3 milioane de vizualizări, era un link către un site web numit „heaveemotions.com”, care acum redirecționează către un site web care pare a fi menit să păcălească vizitatorii să instaleze programe malware. Pe Facebook, însă, linkul a redat inițial o previzualizare cu text în stil meme care spune: „Mi-au spus că virusul este peste tot. Le-am spus că așa este Dumnezeu. Pot primi un Amin? Pun pariu că nu vei reposta”.